خرك (در جلو)، گريف (جسم سياهرنگ در عقب) و سيمهاي ويولن
اين ساز از ۵۸ قطعه مختلف ساخته ميشود.وزن آن در حدود ۴۰۰ گرم ميباشد.
ويلن از بخشهاي زير تشكيل شدهاست :
آرشه: يا كمان تركهاي چوبي است كه رشتههاي موي دم اسب در طول آن كشيده شده و به دو سر آن ثابت شدهاست.
جعبه طنيني (جعبه رِزونانس): جعبهاي است كه از سه بخش صفحه روئي، صفحه زيرين و زوارهاي دور تشكيل شدهاست. گريف، خرك و سيم گير در اين ساز از جنس چوب آبنوس (به دليل استحكام بيشتر) ميباشد.
- دسته يا گردن: در واقع دنباله چوب آبنوس تكيه سيم هاست كه محل انگشت گذاري نوازنده در قسمت بالاي آن قرار دارد. نوازنده ويولن قادر است در تمام طول چوب آبنوس انگشت گذاري كند.انتهاي دسته به جعبه كوچكي (جعبه كوك) ختم ميشود كه سيمها در درون آن به دور گوشيهاي كوك پيچيده ميشوند.
- خرك: پليست بين سيمها و جعبه طنيني. نقش خرك تقسيم راه سيمها، نگه داشتن سيمها با ارتفاع خاص براي عبور بر روي جعبه طنيني و انتقال ارتعاشات سيمها به جعبه طنيني. در داخل جعبه طنيني استوانه چوبي كوچكي قرار دارد (تقريباً در زير محلي كه خرك قرار دارد)، كه نقش آن انتقال ارتعاشات به صفحه زيرين ساز و مانعي در جهت عدم شكسته شدن صفحه روئي ساز از فشار سيمها و خرك است.
- گريف: از آبنوس ساخته شده و در طول دسته ويلن چسبيدهاست و تا ميانهٔ جعبهٔ ساز ادامه دارد. گريف بخشي است كه نوازنده با انگشت خود سيم را به آن ميچسباند و به اين ترتيب طول سيم را كوتاه ميكند و نتهاي مختلف را مينوازد.
- سيم گير: از آبنوس ساخته شده و در فاصله اندكي از خرك تا آخر تنه ويولن كشيده شدهاست. با زهي از جنس روده يا پلاستيك يا سيم به دكمهاي كه در قسمت پائين جدار تعبيه شده بند ميشود.
- سيمها: سيمها از جعبه كوچك سر ساز آغاز شده در طول چوب آبنوس تكيهگاه سيمها ادامه يافته، از روي خرك عبور كرده و در سيمگير مهار ميشوند. سيمهاي ويولن قبلاً از روده گوسفند (زه) ساخته ميشد. امروزه در سيمهاي بمتر، روي روده سيم فلزي نازكي ميپيچند و در سيمهاي زيرتر از مفتول فلزي تنها استفاده ميشود.
نقش اين ساز چه در اركسترها، به صورت گروهنوازي و چه در اركستر مجلسي و حتي به صورت تكنوازي پر اهميت است و بيشترين نقش را در اركستر بر عهده دارند. نخستين سازندگان معروف ويولن از ايتاليا هستند. گاسپارو داسالو نخستين ويولن حقيقي را ساخت، اما معروفترين ويولنها در شهر كرمونا ساخته شدند. آندره آماتي و فرزندش نيكولا آماتي و شاگردش آنتونيو استراديواري، بهترين ويولنهاي دنيا را تاكنون ساختهاند.
- ۴,۵۱۳ بازديد
- ۰ نظر